Bonsai


Cuvantul bonsai este un cuvant japonez care literal insemana „pom in ghiveci” si se refera la arta de a modela arbori pentru a-i mentine in mod artificial mici, pastrandu-le in acelasi timp forma si aspectul. Acest aspect impresionant este obtinut prin cresterea copacilor in ghivece mici, scurtand in mod constant radacinile si ramurile sau modelandu-le cu ajutorul sarmei de cupru sau de aluminiu. Este extraordinar faptul ca oferind putina grija si atentie unui copac care in mod normal ar atinge inaltimi de cativa metri, acesta poate fi mentinut la inaltimea unei plante de interior. Expresia „planta de interior” este folosita aici doar pentru a exprima dimensiunea, deoarece unele soiuri de bonsai sunt, de asemena, potrivite pentru gradina, terasa sau balcon!

Arta in natura

Arta de a modela arbori in ghivece este mult mai veche decat cultivarea bonsailor in China. Oamenii de stiinta considera ca egiptenii au fost primii care au crescut plante in ghivece. Dovada cea mai clara a acestui lucru este evidentiata de catre vechile picturi murale gasite in mormantul lui Nakht din Teba. Primii copaci plantati in ghivece au fost probabil pomii fructiferi, mai precis smochinii. Arta de cultivare a bonsailor originara in China a fost dezvoltata ulterior de catre Japonia, creand astfel primele forme de arta in natura.

Bonsaii sunt copaci miniaturali ce pastreaza forma si aspectul arborilor initiali, la o scara mai mica. Cresterea bonsailor este o ocupatie care necesita meticulozitate si finete in executia detaliilor. O atentie deosebita trebuie acordata ramurilor, structurilor scoartei si radacinilor. Unul dintre lucrurile fascinante in cresterea bonsailor este reprezentat de tehnicile variate necesare: tunderea, replantarea si modelarea. Acest aspect face din cresterea bonsailor o activitate provocatoare, pentru gradinarii calificati.

Bonsaii variaza in inaltime de la cativa centrimetri pana la un metru. Conform standardelor japoneze, inaltimea ideala este de saptezeci centimetri. Copacii pot varia in varsta de la 5 ani pana la trei sute de ani, iar unele exemplare unice din Japonia sunt cu sute de ani mai vechi. Acestia valoreaza intre un sfert de milion si jumatate de milion de euro. Acest lucru poate fi un fapt interesant, dar nu este cel mai important aspect al cresterii bonsailor. Principala motivatie este reprezentata de dragostea pentru natura, dar si de inclinatia catre arta. Faceti parte din aceasta categorie?

Cresterea bonsaiului

Dupa cum s-a mentionat deja, in scopul de a mentine un arbore la inaltimi mici, este necesara modelarea acestuia folosind tehnici de tundere, restrangere si indoire. Sarma de aluminiu sau cupru este folosita in general pentru indoirea ramurilor.

Un bonsai este frumos daca este sanatos si pentru a se mentine asa este necesara o atentie deosebita. Un sol potrivit, imbogatit cu minerale si o cantitate de apa adecvata, sunt factorii esentiali in dezoltarea acestuia. De asemenea, acestia trebuie protejati impotriva insectelor.

Bakker are o mare varietate de bonsai in oferta sa de plante. Acestia au o vechime de cativa ani si pot reprezenta o provocare pentru orice persoana pasioanata de acesta arta!


Oferte speciale
3 etichete din metal pentru plante

9,99 lei