Taiere Conifere


Istoria pomului de Craciun Ati putea avea impresia ca traditia pomului de Craciun a fost dintotdeauna, dar de fapt obiceiul de a decorara bradul de Craciun nu este asa vechi. Abia in jurul anului 1850 pomul de Craciun s-a raspandit din Germania catre alte parti ale Europei. Intai a fost cunoscut in scolile de duminica, si apoi, in jurul anilor 1900, in casele familiilor protestante. In cercurile ortodoxe-protestante si in cele romano-catolice, bradul de Craciun era evitat si considerat pagan. Aceasta credinta s-a schimbat abia dupa cel de-al doilea razboi mondial.

Traditii vechi
Copacul de Craciun era decorat cu lumini, gheme, dulciuri si cadouri. Aceasta traditie veche a aparut cu mult inainte de crestinism, cand erau aprinse lumini langa pomi sfinti. Aceasta practica raspandita a fost scoasa in afara legii de catre biserica in anul 452. In jurul anului 800 Charlemagne a interzis aprinderea luminilor in copaci si a anuntat acest lucru in „Capitularia” (cartea legii). Daca va ganditi la Wodan care a fost spanzurat de copacul Yggdrasil, copacul vesnic verde de langa izvorul sfant, veti intelege aceasta interdictie. Aceasta a fost o incercare de a dezradacina o traditie pagana.

Copacul luminii
E un pas mic de la lumini langa copac pana la lumini in copac. In timpurile pagane, copaci artificiali, un bat cu ramuri laterale, erau decorati cu lumini. Suedezii inca folosesc candelabrul cu trei brate. Dupa aparitia lumanarilor, acestea au inceput sa decoreze copaci adevarati. Intr-un text din secolul al XIII-lea este descris un copac decorat cu lumanari aprinse. Dupa aceasta data nu mai auzim prea multe de pomul de Craciun. Abia in jurul anilor 1600 auzim din nou de bradul de Craciun. De aceasta data in Alsacia, unde in preajma Craciunului bradul era adus in casa si impodobit cu figurine taiate din hartie colorata, mere, biscuiti si beteala.

Copacul paradisului
Alt copac decorat este cel plasat in fata usilor bisericilor de ziua sfintilor si a sufletelor (1 si 2 noiembrie), in perioada medievala. Acesta era decorat cu globuri si numit copacul paradisului. Globurile simbolizau sufletele celor morti. Este foarte probabil ca obiceiul globurilor in bradul de Craciun sa provina de la acesti copaci ai paradisului. De-a lungul secolelor, copacul vietii, copacul luminilor si cel al paradisului s-au transformat in bradul de Craciun. Si este gazduit in sufrageriile noastre.


Produse recomandate

Recomandare
Set de lopatica si grebla

29,90 lei

Recomandare
Unelte Bakker pentru gradinarit

de la 49,50 lei

Recomandare
Adaptor Fiskars® QuikFit

49,90 lei

Oferte speciale
3 etichete din metal pentru plante

9,99 lei