Tunderea la par


org:/gardening tips/Snoeiadvies/Individuele_pagina/Peer.jpgPyrus communis

Tunderea in ianuarie-februarie
Tunderea principala la peri are loc la sfarsitul iernii, atunci cand gerurile severe au trecut. Taiati crengile laterale, pe cele care cresc spre interior sau se intersecteaza cu altele . Scopul principal al tunderilor la pomii fructiferi este sa permita luminii sa patrunda in coroana.

Daca plantati un pom tanar e bine sa stiti ca are nevoie de tutore si ca trebuie sa i se scurteze varful pana la 10 cm de prima creanga care se ramifica din tulpina. Daca l-ati achizitionat cu ramificatii atunci va trebui sa le scurtat pana la un mugure orientat catre exterior.Aceste crengi vor forma in timp crengile principale. 
Dupa primul an crengile principale cresc mult si se remifica la randu-le. Noile crengi se tund pana la jumatate si cele care cresc spre interior se indeparteaza. Pe perioada de vara crengile vor creste din nou formand o coroana densa. La urmatoarea tundere crengile noi sunt scurtate cu un sfert si din nou indepartate cele care cresc catre interior. 
De acum pomul este bine adaptat si poate fi tuns in fiecare an in doua feluri. Lastarii noi trebuie scurtati pana la al saselea mugure. Crengile groase laterale se indeparteaza an de an, pentru a pastra pomul tanar. Aplicati aceste tunderi cu grija. 

Tunderea in iunie
Dupa tunderea de iarna pomul dezvolta suckeri (lastari gurmanzi). Acestia se indeparteaza in iunie. Acesti lastari sunt usor de recunoscut datorita felului in care cresc. Ei se dezvolta din muguri care nu produc flori si cresc rapid in lungime. E important sa indepartati acesti lastari pentru ca ei consuma din energia pomului.


Produse recomandate

Recomandare
Cires "Kordia"

99,50 lei

Recomandare
Smochin

68,90 lei

Recomandare
FRUCTUL SHARON

97,50 lei